Technológiák és szerszámgépek

Studer
STUDER – palást- és furatköszörű gépek

A STUDER neve a svájci csúcsminőségben megalkotott hardver, szoftver, rendszerintegráció és szolgáltatás összességét takarja. Az összes köszörülési feladatot lefedő, komplett és egyénre szabott megoldásainknak köszönhetően az ügyfél profitálhat a köszörülési eljárás terén szerzett szaktudásunkból és tapasztalatainkból. A STUDER logó régóta a csúcsminőségű megmunkálási eredmény védjegye világszerte. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a már-már művészi szintű köszörülés fogalma a jövőben is összeforrjon nevünkkel.

STUDER gépek összefoglaló katalógusa

Piaci szegmensek:

Palástköszörű gépek               

 • Külső palástköszörűk             
 • Furatköszörűk
 • Univerzális palástköszörűk
 • Beszúró köszörűk

Speciális köszörűgépek

 • Nagysebességű köszörűk
 • Nagyteljesítményű köszörűk
 • Automata köszörűk

Gépek speciális köszörülési eljárásokhoz

 • Külső menetköszörűk
 • Belső menetköszörűk
 • Köszörűgépek bütyök és görbe profilokhoz
 • Poligon köszörűk
 • Profilköszörűk
 • Horonyköszörűk
 • Kombinált gépek (keményeszterga/köszörű)
   

Hagyományos gépek – S20 és S30

Az S20 kis és közepes méretű munkadarabok egyedi és kistételű gyártására készült. Minden iparágban használható, ahol pontos, kisméretű alkatrészeket állítanak elő. Üzemeltetése rendkívül egyszerű, és a gép villámgyorsan átállítható. Az S30 modellt nagy pontosságú, közepes méretű munkadarabok köszörülésére tervezték.
Katalógus : Studer S20 , Katalógus: Studer S30

 

 

Univerzális CNC-köszörűgépek

Az egyik legkedveltebb, Magyarországban legnagyobb darabszámban értékesített univerzális CNC palástköszörű a favoritCNC, melyet közepes és nagyobb méretű munkadarabok egyedi és kis sorozatok köszörülésére terveztek. Újdonság az 1600mm-es csúcstávval rendelkező új favoritCNC! 
Katalógus: Studer Favorit CNC 650-1000 ,
Katalógus: Studer Favorit CNC 1600

 

Az S41 az univerzális CNC palástköszörűk legújabb generációját képviseli. Számos műszaki megoldással büszkélkedhet, mint a forradalmi StuderGuide® vezetékrendszer, a precíziós tengelyhajtás lineáris motorokkal, a B tengely rendkívül gyors direkthajtása, vagy a még több kőtorony konfiguráció. 
Katalógus: Studer S41

Az S21 kisméretű munkadarabok egyedi, kis tételű és nagy volumenű gyártására egyaránt alkalmas. Automatizálható, és kifejezetten alkalmas olyan precíziós munkadarabok köszörülésére, melyeket az űrtechnológia, a precíziós mechanika és a hidraulika/pneumatika ágazatai várnak el.
Katalógus: Studer S21

Az S31 közepes méretű munkadarabok egyedi, kis tételű és nagy volumenű gyártására egyaránt alkalmas. Automatizálható, és univerzális jellegének köszönhetően kifejezetten alkalmas a szerszámgyártás és az űrtechnológia ágazatai számára.
Katalógus: Studer S31

Az S33 közepes méretű munkadarabok egyedi és kis tételű gyártására készült. Automatizálható, és kimondottan jól alkalmazható a szerszámgyártás és a precíziós gépészet terén. Erre egy újfajta, két darab motoros orsóval ellátott, külső köszörülésre alkalmas köszörűfej és egy furatköszörű orsó teszi alkalmassá. Három köszörűkorong biztosítja, hogy a munkadarab megmunkálása még egyedibb és még gyorsabb legyen – készre köszörülés páratlan színvonalon!
Katalógus: Studer S33

Sorozatgyártó külsőpalást köszörűgépek

Az S11 egy termelő berendezés, amelynek kivitele pontosan a kívánt folyamathoz illeszkedik. Fokozottan dinamikus hajtások, magas minőségű STUDER vezetékrendszerek, rövid reakcióidők és optimalizált előtolás szolgál az S11 alapjául. A nagysebességű köszörülés (HSG) opció 140 m/s kerületi sebességével járul hozzá a termelékenység növekedéséhez. 1,8 m2-nél kisebb telepítési alapterületével rendkívül kompakt, és bármilyen műhelyben elhelyezhető. Precizitását sok különböző tényező tökéletes kölcsönhatása eredményezi. Az alap, a Granitan® S103 gépváz, a maga kiváló csillapítási jellemzőjével és kedvező hőtani viselkedésével. A modulok ideálisan illeszkednek egymáshoz, kivitelükben pedig hozzák a jól megszokott STUDER precizitást.
Katalógus: Studer S11

Az S22 egy gyártó platform. Közepes méretű egyedi munkadarabok nagysorozatú gyártására tervezték. A cél, bármilyen munkadarab előállítása az S22 berendezésen a technológiák széles körével: hagyományos palástköszörüléssel termelési környezetben, forma- és menetköszörüléssel, nagy sebességű köszörüléssel (HSG) 80 és 140 m/s közötti sebességen, vagy nagy teljesítményű alkalmazásokkal 160 mm széles köszörűfejekkel.
Katalógus: Studer S22

Univerzális furatköszörűk

A StuderWIN stabil programozási környezetet teremt, és elősegíti a gép hatékony kihasználását. A CNC vezérlőrendszerben egy integrált PC található. Az eljárás felügyeletét ellátó folyamatközi mérés és szenzor technológia, illetve az ütközésérzékelés és a kiegyenlítő rendszer integrálásának lehetősége a vezérlésbe, lehetővé teszi a különféle rendszerek egységesített programozását. A hajtáselemek optimálisan alkalmazkodnak a vezérléshez.

Precizitását sok különböző tényező tökéletes kölcsönhatása eredményezi. Az S1X1 széria alapja a Granitan® S103 szerkezetű gépváz, a maga kiváló csillapítási jellemzőjével és kedvező hőtani viselkedésével. A modulok ideálisan illeszkednek egymáshoz, kivitelükben pedig a jól megszokott STUDER precizitást nyújtják. A vezetékek közötti nagy távolság és a rendkívül masszív felépítésű szánok nyújtják a gép precizitásának és pontosságának alapját. A precizitás biztosításában érintett összes részegység hőkezeléssel stabilizált.

Az S121 univerzális furatköszörűk ár/teljesítmény aránya páratlan, és ideális berendezés tokmányalkatrészek belső, felületi és külső köszörülésére. Számos kifinomult műszaki megoldást vonultat fel, mint például a forradalmi StuderGuide® vezetékrendszer, a precíziós tengelyhajtás lineáris motorokkal, a beforduló felszabályozó egység stb. Az S121 az ideális gép belső köszörülési alkalmazások széles választékához. Számos munkadarab kerül ki a szerszámgépek, hajtáselemek, űrtechnológia, öntő- és nyomószerszámok köréből.
Katalógus: Studer S121

Az S131 az univerzális CNC furatköszörűk legújabb generációjának darabja. Számos kifinomult műszaki megoldást vonultat fel, mint például a forradalmi StuderGuide® vezetékrendszer, a precíziós tengelyhajtás lineáris motorokkal, a köszörűorsó revolverfej kivételesen gyors, közvetlen hajtása, az automatikusan forduló munkadarab asztal stb. A munkadarab hossza, 300 mm (11,8”), a maximális belső köszörülési hossz, 160 mm (6,3”), a külső hossz, pedig 125 mm (4,9”). Az S131 az ideális gép karimás munkadarabok köszörüléséhez. Számos munkadarab kerül ki a szerszámgépek, hajtáselemek, űrtechnológia és szerszámkészítés köréből.

Az S141 az univerzális CNC furatköszörűk legújabb generációjának darabja. Számos kifinomult műszaki megoldást vonultat fel, mint például a forradalmi StuderGuide® vezetékrendszer, a precíziós tengelyhajtás lineáris motorokkal, a köszörűorsó revolverfej kivételesen gyors, közvetlen hajtása, az automatikusan forduló munkadarab asztal stb. Három megmunkálási méretben kapható: a munkadarab hossza lehet 300, 700 és 1300 mm. A maximális belső köszörülési hossz 250 mm (9,8”), a külső hossz pedig 150 mm. Az S141 az ideális gép orsótengelyek, orsóházak, rotortengelyek, tengelyek és karimás munkadarabok köszörüléséhez. Számos munkadarab kerül ki a szerszámgépek, hajtáselemek, űrtechnológia és szerszámkészítés köréből.

Az S151 az univerzális CNC furatköszörűk legújabb generációjának darabja. Számos kifinomult műszaki megoldást vonultat fel, mint például a forradalmi StuderGuide® vezetékrendszer, a precíziós tengelyhajtás lineáris motorokkal, a köszörűorsó revolverfej kivételesen gyors, közvetlen hajtása, az automatikusan forduló munkadarab asztal stb. Kétféle munkadarab hosszal kapható: 700 és 1300 mm-es kivitelben. Mindkét modell maximális belső köszörülési hossza 390 mm (15,3”), külső hossza pedig 150 mm. Az S151 az ideális gép orsótengelyek, orsóházak, rotortengelyek, tengelyek és karimás munkadarabok köszörüléséhez. Számos munkadarab kerül ki a szerszámgépek, hajtáselemek, űrtechnológia és szerszámkészítés köréből.

Katalógus: Studer S131_S141_S151

Sorozatgyártó furatköszörűk

Az S110 egy teljesen más, kompakt gépkoncepció. A munkadarab a keresztszánon mozog, míg a köszörűorsók rögzített helyzetben vannak felszerelve a gépalapra. Ez stabilitást garantál, könnyű hozzáférés kínál a beállítás és a munkadarabcsere feladataihoz, illetve egyszerűen automatizálható. Az orsórendszer felépítését, az akár három darab, lineárisan elrendezett HF köszörűorsóval, az ügyfelek igényeinek megfelelően optimalizálva lehet megtervezni. Ez az ideális gép tokmány alkalmazásokhoz, egyedi alkatrészektől kis tételű gyártásig. Költséghatékonyan alakítható ki belőle automatizált precíziós köszörülési megoldás, az extra tartozékként kapható, teljesen integrált automata be- és kirakórendszerrel.

Az S120 ugyanazon a gépkoncepción alapul, mint az S110, de ez nagyobb és hosszabb darabok megmunkálására készült. Az orsórendszer felépítését, az akár három darab, lineárisan elrendezett HF köszörűorsóval, az ügyfelek igényeinek megfelelően optimalizálva lehet megtervezni. Ideális köszörű belső palást, homlok-, menet- és kúpköszörülésre hosszú, akár 650 mm-es munkadarabokon, például szerszámgép főorsók végeinek megmunkálására.

Katalógus: Studer S110_S120

A legmodernebb technológia egy belső palástköszörülést végző gyártó berendezésben tömörítve, méghozzá példanélküli színvonalon – ez az új STUDER S122. Akár 120 mm (4,7 hüvelyk) hosszú munkadarab megmunkálására alkalmas. A köszörülési hossz, legfeljebb 110 mm (4,3”). Akár három darab, párhuzamos elrendezésű köszörűorsóval használható. Ezek közül az egyik egy külső köszörűfej. A gép legendás pontosságának alapja a Granitan® gépágy és az X-Y tengely StuderGuide® vezetékrendszere.

Katalógus: Studer S122

Rádiuszköszörű gépek

A Studer S121, S131 és S141 belső sugár kialakítására is alkalmas.

Az S121 rádiusz furatköszörű ár/teljesítmény aránya páratlan, és ideális berendezés tokmányalkatrészek belső, homlok és külső köszörülésére. Számos kifinomult műszaki megoldást vonultat fel, mint például a forradalmi StuderGuide® vezetékrendszer, a precíziós tengelyhajtás lineáris motorokkal, a közvetlen hajtású, teljesen automata B tengely stb.

Az S121, S131 és S141 kifejezetten alkalmas összetett munkadarabok köszörülésére, nagyon kemény anyagoktól, mint a volfrám-karbid, kerámia és zafír, egészen az általános köszörülési feladatokig. Optimális stabilitásának és szilárdságának köszönhetően köszörülésre váró átmérők, kúpok és átmeneti sugarak (az inga módszerrel, a B és X/Z tengelyek interpolációjával köszörülve) polírozott felületminőséggel állíthatók elő. A gép ideális nyomószerszámok gyártására, különösen a csomagolóipar számára, ahol a volfrám-karbidot és a kerámiát elsődlegesen felhasználják. A hidraulikus alkatrészek, mint axiál dugattyúk, edzett acélból készült vezetőlemezek és házak, továbbá öntöttvas és réz megmunkálására is alkalmas. Másik terület a komplex, 20-90 fokot meghaladó kúpokat tartalmazó munkadarabok gyártása egyetlen befogással, amelyeknek fő alkalmazási területei az extra kemény anyagokat, mint az ipari kerámiát, zafírt és volfrám-karbidot felhasználó óragyártás és orvostechnikai ipar, továbbá az orvosi implantátumok gyártása, mint például a kerámiából és titánból készülő váll-, térd- és csípőprotézisek.

Előnyök:

 • Bármilyen elképzelhető belső köszörülési feladathoz konfigurálható.
 • Nagy rugalmasság
 • A gép kompakt, és a belseje kiválóan hozzáférhető három vagy négy oldalról.
 • Rövidek a beállítási és átállási idők a jól átgondolt beállítási koncepciónak köszönhetően.

  Katalógus: Studer S121_S131_S141_Radius

Kombinált gépek

Az S242 kombinált szerszámgép ideálisan egyesíti a palástköszörülés és a keményesztergálás technológiáját. A kialakítási koncepciójának köszönhetően könnyedén megbirkózik mindkét folyamattal. Következésképpen kifejezetten hatékonyan végezhető tengelyek és tokmányalkatrészek keményesztergáló finommegmunkálása, magas minőségben, megbízható gyártással és a kívánt felületi minőségben, egyetlen befogással. Ez nem csak a nagy volumenű termelés esetén fontos, de kis tételű és egyedi gyártásnál is.

Katalógus: Studer S242

Extra tartozék S22 és S41 modellekhez

Az integrált elektromos kisüléses felszabályozó technológia, a WireDress® teljesen új távlatokat nyit a fémkötéses köszörűkorongokkal végzett köszörülésben, illetve drámaian lecsökkenti a járulékos időket. A fémkötéses köszörűkorongokat nehezen megmunkálható anyagokhoz, például magasan ötvözött, edzett acélokhoz, volfrám-karbidhoz és kerámiákhoz használják, mivel magas színvonalú mérettartást és hőstabilitást nyújtanak. Ugyanakkor megvannak a fémkötéses köszörűkorongok hátrányai is. Ezeknek a korongoknak a felszabályozása nagyobb költséget és erőfeszítést igényel. A felszabályozásra általában használt külső felszabályozó berendezések óriási kezelési és logisztikai szervezést igényelnek. Összetett, bonyolult profilok nem szabályozhatók fel gazdaságosan ezzel a módszerrel.
A WireDress®-szel a STUDER teljesen új felszabályozó eszközt vezet be a piacra, amely teljesen integrált a palástköszörűbe és vezérlőrendszerébe. Nincs többé szükség a munkaigényes leszerelésre, majd a köszörűkorong újraállítására a külső felszabályozást követő visszaszereléskor.

A WireDress® legfontosabb jellemzői:

 • Nem kopik a felszabályozó szerszám – érintkezés nélküli felszabályozás.
 • Nagy precizitású, összetett profilok felszabályozása.
 • Akár 30%-kal magasabb köszörűteljesítmény fémkötéses köszörűkorongokkal.
 • Maximális vágási képesség, ebből egyenesen következő köszörülési erővel.
 • Bármilyen szinterezett fémkötés köszörűkő felszabályozása gyémánt és CBN szemcsékkel.
 • Alacsony felszabályozó szerszám és üzemeltetési költség.

Szoftverek

A STUDER StuderWIN operációs rendszere – Komplex, de egyszerűen kezelhető.

A palástköszörű gépek operációs rendszerének a legváltozatosabb profilokkal kell megbirkóznia, az egyedi részegységektől a kis tételű gyártáson át, egészen a nagy volumenű termelésig. Követelmény, hogy az összes kezelő -  az újoncoktól a magasan képzett és motivált technikusokig – egyaránt tudjon vele dolgozni.. A StuderWIN operációs rendszert ezért úgy alakították ki, hogy a kezelő anélkül állíthassa be hatékonyan a gépet, és tehesse költséghatékonnyá a termelést, hogy mélyebben kellene elmerülnie a menükben. A legfontosabb információk első ránézésre láthatók. A szoftver számos egyszerűen kezelhető funkciót kínál különösen magas elvárású ügyfelek számára és kényesebb köszörülési feladatok ellátásához egyaránt. A praktikus párbeszédpaneles útmutatón keresztül a kezelő egyszerűen ismerkedhet meg a szoftver felépítésével. A rendszer tekinthetőségének köszönhetően megvalósíthatja saját ötleteit és elvárásait. Konfigurálás, szerszámkiválasztás és kezelés, korrekciók, programírás, vizuális folyamatmegjelenítés, illetve diagnosztika és elemzés, éppen csak a legfontosabb területei ennek az intelligens szoftvernek. Ahogyan az egy modern szoftver programtól elvárható, a StuderWIN praktikusan kezelhető akár érintőképernyőről, vagy anélkül.

Gép szoftver

Az ipar szerszámgépgyártókkal szemben támasztott követelményei magasak, és nem tűrnek kompromisszumot. Elsődlegesen mind egy cél felé mutatnak – a termelési költségek csökkentésére. A STUDER palástköszörűk mintegy 5000 felhasználója közül mindegyik a saját, egyedi köszörülési feladataira alkalmas megoldásokat követel meg. Ezeknek a megoldásoknak nyitott szoftver koncepción kell alapulniuk, melyek használata szintén egyszerű és logikus. És legvégül, a felhasználó a lehető legrövidebb konfigurálási, programozási és köszörülési időt várja el, a gép lehető legteljesebb rendelkezésre állásával.

Az ügyfél kérése a Studer számára parancs: Számos ügyféllel fenntartott szoros kapcsolatunk értékes információkkal szolgál vevőink szerteágazó igényeiről. A szoftver, az üzemi és a kutatási terület mérnökei és szakértői együttműködésben dolgoznak azon, hogy a STUDER iránymutató, moduláris szoftverkoncepcióját a gyakorlati követelményekhez igazítsák. Ez folyamatosan olyan új funkciókban ölt testet, melyek még egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a STUDER palástköszörűk kezelését.

A StuderGRIND a tökéletes szoftver köszörűk online és offline programozására. Egyaránt fut normál PC-n és Windows-kompatibilis gépvezérlőkön. A munkadarab központú adattárolás megakadályozza az adatok kuszaságát, így azok egyszerűen visszakereshetők.

A StuderGRIND és a megfelelő beépülő modulok a következő előnyökkel járnak:

 • A köszörülési folyamat akár 50%-kal felgyorsítható.
 • A berendezés összes funkciója teljesen integrált.
 • A továbbiakban nincs szükség speciális, kiegészítő berendezésekre.